För alla som alltid har planterat &  för alla er som aldrig har satt en endaste ärta, men tänker att det ska det bli ändring på för så jäkla svårt kan det ju ändå inte vara.

Luktärter är härdiga små plantor som tål upp till -8 grader! I min trädgård i zon 3 har de även klarat köldknäppar på -10 grader ute i kallväxthuset utan problem.

Dessa rara små ärter startas bäst upp ca 6 veckor innan sista frosten hos dig. Blötlägg inte fröna.

Starta upp fröna inomhus men ställ ut dessa i kallväxthus när ärterna grott och kommit upp 1-2 cm. Sår du utomhus så var noga så att inte mössen kommer åt att äta upp allt.

Du trycker i en handfull frön (15 st utan problem) i en lite större kruka (ca 9 x 9 x 12 cm). Jag brukar använda mig av ett halvt havremjölkspaket med gott resultat men alla krukor som är lite djupare är en god ide.

plantera och vattna, vänta med spänning!

Använd välgödslad jord, ingen såjord då luktärterna kommer att stå i samma kruka tills de planteras ut & är hungriga.

Håll koll så att inte fröna torkar ut, men de ska heller inte bada i vatten under de kalla veckorna.

Det går också utmärkt att kallså luktärter ute i kallväxhus eller drivbänk eller plastbunke etc i April, men högre upp i landet än zon 3 vinner man på att starta upp fröna inomhus.


 


När det är dags att plantera ut luktärterna så vill dom ha välgödslad jord, gärna ett ordentligt lager hästskit eller kompost.

De allra flesta sorterna blir upp & över 2 meter höga och behöver ha något att växa på. Bind regelbundet upp luktärterna under sommaren.

Bor du på ett ställe med mycket vilt så behöver du även hägna in luktärterna så att de inte blir uppätna.

Är sommaren torr eller du vattnar lite dåligt så blir blomstjälkarna korta.

Vill du ha långa stjälkar som är fina till snitt och välvuxna luktärter så går det inte att hoppa över näring & vattning.

Planterar du inte alla fröer direkt så är det toppen att förvara dom i frysen i en glasburk eller en plastpåse.
Där behåller de sin grobarhet i oändlighet.



Luktärter har djupa rötter och vill ha plats att växa nedåt på, vilket gör dem dåliga att ha i krukor(med undantag från de låga sorterna som kallas Cupids eller dwarfs som blir 25-30 cm höga). Bäst brukar de flesta luktärter lyckas på friland.

Vill du ändå odla dina luktärter i kruka så välj så stor & djup du kan, gödsla ordentligt & kom ihåg att vattna så blir det ofta bra ändå.

Några luktärter är ju trots allt bättre än inga alls!

Fortsätt gödsla dina luktärter 1 gång i veckan med guldvatten eller nässelvatten. De älskar också gräsklipp men lägg inte ett för tjockt lager nära stjälkarna då de kan brännas av gräset som komposterar.

Luktärter vill ha kompisar!
De trivs bäst när de får trängas så där lite lagom för de använder varandra när de växer.

Plocka, plocka, plocka!

Ju mer blommor du plockar desto mer blommor blir det så passa på att njuta.

Luktärter kan du plocka ända till frosten kommer.


Alla har en åsikt!

Du behöver hitta vad som fungerar i din egen trädgård
för ingen har exakt likadana förutsättningar.


Sandpapprar jag på ärterna? Nej
Lägger jag dom i blöt? Nej
Har jag radavstånd? Nooope
Direktsår jag dem ute? Nej, men bara pga sniglar och möss som älskar att knapra i sig av den tidiga grönskan.


Det är lite av ett detektivarbete att lära känna sin trädgård, jorden man har, hur vind & sol ligger på. Vad som behövs mer eller mindre av. De där små ställena som har ett bättre mikroklimat som gör att känsligare växter trivs.

Önskar dig mängder av lycka till med skapandet av din drömträdgård.
Har du klickat hem en påse med Faegardens Luktärter så kan du också se fram emot en fantastisk blomning och mängder med buketter.

🩷